25 Mart 2011 Cuma

MARTENİÇKAM, DİLEĞİM VE BAHARIN GELİŞİ…

Güneş artık yüzünü göstermeye başladı. Üstelik bir gösterip bir yok olmayacak gibi. Sabah kalkarken güneşin enerjisini tüm vücudunuzda hissediyorsunuz. Tebessümle uyanıyorsunuz. Güneşin sıcaklığı ve ışığı odanıza girdiğinde sizi küçük dokunuşlarla uyandırıyor. Kışın gri ağırlığını bir dokunuşuyla yok ediyor.
Her mevsimin ayrı bir güzelliği var elbet. Sonbaharın yaprakları, ayağınızın altında çıtır çıtır sesleri, kışın beyazı, yazın güneşi içinizi alev alev yakan, baharın esintisi ve güzel çiçekleri…
Bahar güzel yüzünü gösterdi. Ağaçlarda çiçekler gözüktü. Bende hemen ilk gördüğüm çiçekli ağaca marteniçkamı taktım. Marteniçkamı takarken dilek hakkımı kullandım. Dileğim gerçek olunca buradan haber ederim.

Sıcak yüzüme vurdu, içimde bir sıcaklık, kalbimde umut, elimde kırmızı beyaz iplerden yapılmış marteniçkam.
Marteniçka bir Bulgaristan geleneği. Bulgaristanlı değilim ama çalıştığım ofiste güleryüzü ve neşesiyle çay saatlerimizi şenliğe çeviren Bulgaristan göçmeni bir çaycı ablamız var. İşte bu geleneği de onun sayesinde öğrendim. Çaycı ablamı, tatlı tatlı gülümsemem ve azıcık şımarıklığımla bana da bir tane marteniçka yapmaya ikna ettim. Martın başında koluma taktım ve çiçek açan ağacı beklemeye başladım.
Marteniçka, Bulgaristan’da geçerli olan bir geleneğin simgesi. Her yıl 1 Mart tarihinde kırmızı beyazlı bileklikler takılır kollara. Baharın simgesidir aslında Marteniçka. 1 Martta Baba Marta’nın baharı getirdiğine inanılır, kış bitmiştir artık ve bahar kapıdadır. 1 Martta Marteniçka kollara bağlanır leylek ya da çiçek açmış bir ağaç görmek onu çıkarmak için yeterlidir. Sonrasında bir ağaca bağlanır ve dilek tutulur, dileğin gerçekleşeceğine de inanılır. İnanışa göre martenişkadaki kırmızı ip hayatı ve  kanı, beyaz ip ise mutluluğu simgeler. Geleneğe göre en fazla mutluluk ve şans getiren marteniçka biri tarafından hediye edilendir. Bu yüzden herkes ailesine, arkadaşlarına, sevdiklerine hediye eder.
Öyleyse ben bana hediye edilen martenişkayı çiçek açmış ağaca bağladığıma göre mutluluk ve şans kapımda. Bahar yüzünü gösterdi dileğim tutuldu, şimdi baharın keyfini çıkarma zamanı.